Hyllebær

Til matbloggeren – 2 spennende oppskrifter med hyllebær

Inneholder annonsørinnhold

Har du hørt om superbærene hyllebær? Disse bærene stammer fra arten Sambucus nigra, eller svarthyll, og har blitt brukt til både matlaging og for å motvirke mageproblemer som treg og hard mage og sure oppstøt i mange år. Bærene inneholder lektiner og antioksidanter, og har derfor blitt brukt i naturprodukter som har vist seg å være effektive.

Les mer: “Årsaker til oppblåst mage”

Men disse bærene egner seg også svært godt til ulike oppskrifter. Videre skal vi komme med råd til hvordan du som matblogger kan bruke hyllebær i spennende oppskrifter!

Hyllebærsaus

Hyllebærsaus er en viltsaus som kommer fra britisk tradisjon, og i tradisjonens tro skal sausen være best etter 7 års lagring. Dette kan man vel spekulere i – du kan fint spise denne sausen kort tid etter den er ferdiglaget – men sausens smak blir bedre etter litt lagring. Sausen egner seg til rødt og vilt kjøtt, og har rikelig med smak.

I denne oppskriften behøver du:

  • Ca. 500 g hyllebær
  • 5 dl eplecidereddik
  • 200 g vårløk
  • Muskatt
  • Kryddernellik
  • 1 ss sort pepper
  • 10-15 g most ingefær (fersk)

Slik går du frem:

  1. Fjern bær fra stilkene – forsiktig – med en gaffel
  2. Sett ovnen på 140 grader
  3. Ha bærene i en form med eplecidereddik, og la de stå i stekeovnen i 4-6 timer, til bærene er helt saftet
  4. Ta ut av ovnen, og sil. Mos gjerne bærene ekstra for å få ut all saften.
  5. Kok saften sammen med vårløk, ingefær og krydder i 20-25 min.
  6. Hell sausen på sterile flasker dersom du planlegger å lagre den – husk å lagre den på et kaldt og kjølig sted.

Hyllebærsuppe

Hyllebærsuppen minner litt om hyllebærsausen, men har en tjukkere konsistens. Denne retten er en tradisjonell dansk rett som serveres med epler, melboller eller knuste kavringer. Dette er en smakfull suppe som egner seg godt til kalde høst- og vinterkvelder.

Du behøver:

  • 1 kg ferske hyllebær
  • 1,5 dl vann
  • 1 stk kanel
  • 2 hele nelliker
  • 1 sitron
  • 100 g sukker
  • 2-3 epler (ev. melboller eller kavringer)
  • Jevnes ut med potetmel eller maizenamel

Slik går du frem:

  1. Skrap hyllebærene forsiktig av stilkene med en gaffel
  2. Kok opp hyllebær, vann og krydder i ca 20 minutter
  3. Sil saften, og tilsett sukker og epler
  4. La suppen koke i 3-5 minutter til slik at eplene blir møre
  5. Jevn ut suppen med potetmel eller maizenamel om nødvendig
  6. Voila! Nyt.

Ønsker du å vite mer om hyllebær og denne supermatens helsebringende effekter? Les mer om naturproduktet Lectinect her.